Wednesday, December 23, 2009

cheese kek terkezot


cheese kek

rasa macam kek ni dah jadi favourate saya la pulak..memang pun!!!

ok malas nak cerita panjang jom ke resepi terus...


bahan-bahannnya :

250 gm krim keju Philidephia

70 gm butter

120 gm whippeng

120 gm gula halus

50 gm tepung jagung

30 gm tepung gandum

1 s/teh esen vanilla

4 biji telur ayam [asingkan kuning dan putih telur]

2 s/b blueberry filling


Topping

Filling blueberry


Cara


1. Panaskan oven 150 C selama 5 minit. ...

2. Pukul putih telur sehingga naik gebus saperti bueh sabun. Pastikan tiada kuning telur tercampur dalam adunan putih telur...dan juga pemukul telur kering dari minyakatau air.]

3. Pukulkan keju kerim, butter, gula dan frsh cream/whipping cream sehingga gebu.

4. Masukkan kuning telur satu persatu dan esen vanila. Pukul lagi sehinggga rata.

5. Ayakkan kedua-dua jenis tepung.

6. Dengan menggunakan senduk kayu masukkan tepung dan kacau rata.

7. Buat teknik kaup-balikkan adunan.

8. Masukkan adunan putih telur dan gaulkan rata. Masukkan pula blueberry dan kacau rata.

9. masukkan dalam loyang

10 .Bakar pada suhu 150'C selama 70 - 75 minit


No comments:

Post a Comment