Wednesday, December 23, 2009

tomyam ayam

(gambar hiasan)

resepi tomyam


bahan-bahannya:
ayam @daging @udang (mengikut citarasa anda)
kobis
karot 2 batang
tomato 3 biji
bunga kobis
cili burung (mengikut selera)
tomato pure
serai 2 batang
daun limau perut
lengkuas ( besar ibu jari
bawang putih 3 ulas
bawang besar 3 labu kecil
limau nipis 1 biji

cara-caranya :
rebus ayam terlebih dahulu sehingga agak masak, masukkan karot, bawang putih yang telah dihiris nipis, dan lengkuas, kemudian letakkan sedikit tomato pure untuk mendapatkan rasa masam dan warna yang menarik, letakkan serai, kobis, bunga kobis, dan cili burung. titiskan limau nipis ke dalam tomyam. kemudian bila tomyam hampir masak letakkan bawang besar dan tomato serta sedikit garam tunggu sehingga mendidih..

No comments:

Post a Comment